ďťż

BEDNARKA - rady, opinie, sugestie.





April 13 - 11-07-2007 19:11
Witam :D
Jestem na etapie przygotowań do budowy wymarzonego domu.
W tym roku jesienią planujemy wykonać fundament, a w 2008 resztę.
Przeglądając forum Muratora trafiłam na kilka postów mówiących o wykonywaniu tak zwanej bednarki.
Dla mnie jest to nowy termin, wcześniej nic o tym nie słyszałam :oops:
Powolutku zgłębiam temat, jednak proszę innych budujących o komentarze i opinie.
Tak więc, jak w tytule: Bednarka - rady, opinie, sugestie. Zdjęcia również mile widziane :)
Z góry dziękuję za pomoc i wracam do przeszukiwania netu, aby pogłębić wiedzę na ten zagadkowy temat :roll:

B&S





beton44 - 11-07-2007 19:18
hmmm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bednarka_(materia%C5%82y_budowlane)



bwojtek - 11-07-2007 19:19
Zawsze myślałem, że wykonaniem bednarki to się raczej huty zajmują (czy też walcownie) :o



JarasD - 11-07-2007 19:33
Zapewne chodzi o uzim fundamentowy.
Bednarka to taki kawał "żelastwa", którym się łączy zbrojenie ław fundamentowych z głóną szyną uziemiającą.
Wykonanie uziomu fundamentowego oczywiście jak najbardziej wskazane.





Wujek dobra rada - 11-07-2007 19:36

Wykonanie uziomu fundamentowego oczywiście jak najbardziej wskazane. ..jednakże nie zawsze uzasadnione i, w wypadku chłupki, samo połączenie ze zbrojeniem - nieskuteczne, o ile dobrze pamiętam (z tym to czasami krucho)



bwojtek - 11-07-2007 19:38
A chłupka to co takiego?



pablitoo - 11-07-2007 20:16

Zapewne chodzi o uzim fundamentowy.
Bednarka to taki kawał "żelastwa", którym się łączy zbrojenie ław fundamentowych z głóną szyną uziemiającą.
Wykonanie uziomu fundamentowego oczywiście jak najbardziej wskazane.
A uzim to co ... ??? :)

Może w kilku zdaniach :

Bednarka - taśma stalowa ( płaskownik ) ocynkowany służący do wykonania uziomu otokowego dookoła budynku mieszkalnego - w Twoim przypadku.
Ni mniej ni więcej jest to element instalacji odgromowej budynku.

Bednarkę powinno rozłożyć się na etapie wykonania stopy fundamentowej - powinna ona być połączona w pętlę - czyli początek powinien być złączony z końcem po opasaniu całego fundamentu dookoła. Połączony poprzez zespawanie lub skręcenie śrubami i zespawanie - łączenie to jak i łączenia z wyprowadzonymi zwodami również powinny być dokładnie zaizolowane specjalną taśmą asfaltową w celu zabezpieczenia przed wilgocią i uszkodzeniem .

Temat wykonania instalacji odgromowej jest bardzo szeroki :) - zachęcam do zagłębienia się weń :)

Pozdrawiam



pablitoo - 11-07-2007 20:31

Tak więc, jak w tytule: Bednarka - rady, opinie, sugestie. Zdjęcia również mile widziane :)
Z góry dziękuję za pomoc i wracam do przeszukiwania netu, aby pogłębić wiedzę na ten zagadkowy temat :roll:

B&S
No nie wiem czy znajdziesz jakieś fotki wśród budowniczych z etapu rozkładania bednarki ... Nie jest to jakaś krytyczna czynność i nie jest ona bezwzględnie wymagana ... ( ja osobiście gdzieś mam kilka fotek jak rozkładałem bednarkę - ale teraz wśród tego tysiąca zdjęć z różnych etapów budowy mojego domu - praktycznie nie do znalezienia ) .

Nie wszyscy stosują uziomy otokowe - bardzo popularne są uziomy szpilkowe - nie trzeba wówczas układać bednarki , no i można to robić ( uziom szpilkowy ) po skończeniu domku :)
No i zależy w jakiej strefie "burzowej" mieszkasz i czy wykonanie instalacji odgromowej jest potrzebne ... - choć ja osobiście uważam że zawsze jest zasadne wykonanie instalacji odgromowej .

Należy również pamiętać że w wypadku posiadania instalacji odgromowej lub jej nie posiadania montuje się różne rodzaje ochrony przepięciowej instalacji elektrycznej w budynku - ale to już temat na inną dyskusję :lol:

Pozdrawiam



April 13 - 11-07-2007 20:48
pablitoo :D
Dzięki za poważne potraktowanie mojego pytania.
Widać, że orientujesz się w temacie. Zależy mi na opiniach i radach osób, korzystających z różnych udogodnień w swoich domach. Okazuje się, że bednarka to kolejny temat rzeka. A zdjęcia z rozkładania takiego uziemienia widziałam już w kilku dziennikach, może są mało dokładne ale ogólny zarys jak to ma wyglądać dają.
Dla przykładu:
http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98594
http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72002
http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91446
Pozdrawiam

B&S



pablitoo - 11-07-2007 20:58
Na fotkach z pierwszego linku nie wykonano uziomu otokowego - inwestor poszedł na "skróty" i użył zbrojenia ławy fundamentowej jako uziomu - bednarki użył jedynie jako zwodu - a właściwie połączenia wyprowadzonego nad powierzchnię gruntu do połączenia ze zwodami pionowymi .

Ja osobiście jestem zwolennikiem wykonania uziomu otokowego ( pętli ) z bednarki - jest to większy koszt ale z takim uziomem później podczas pomiarów nie ma nigdy żadnych problemów .
No i później z działaniem rzecz jasna :)

Pozdrawiam



Wujek dobra rada - 11-07-2007 21:16
a pomiary i, co przed tym idzie, wykonanie uziomów odgromowych, w chłupakch jest niezbędne?



April 13 - 11-07-2007 21:19
pablitoo
Jestem w szoku. Skąd Ty masz taką wiedzę?
Mam wrażenie, że ten temat mnie przerośnie. Ja humanistka i słaba kobitka jestem, więc chyba nie powinnam brać się za budowę domu :oops:

B&S



pablitoo - 11-07-2007 21:24

a pomiary i, co przed tym idzie, wykonanie uziomów odgromowych, w chłupakch jest niezbędne? Instalacja odgromowa na budynku nie jest niezbędna - wszystko zależy od tego w jakim regionie dom sie buduje . No i oczywiscie jaka jest wola inwestora w tym temacie .

Pozdrawiam




pablitoo - 11-07-2007 21:27

Mam wrażenie, że ten temat mnie przerośnie. Ja humanistka i słaba kobitka jestem, więc chyba nie powinnam brać się za budowę domu :oops:

B&S
Nic z tych rzeczy - buduj i niczym sie nie przejmuj :D
Wiedza przyjdzie z czasem ... - a teraz pytaj , pytaj , czytaj , czytaj ...

Pozdrawiam



Wujek dobra rada - 11-07-2007 21:28
ale dla pewności....

przyłączam się do zachwytów April 13

pzdr



April 13 - 11-07-2007 21:35
Dzięki za rady i dobre slowo :D
Wracam do czytania i analizowania Twoich sugestii - pewnie zajmie mi to caly wieczór :oops:
A pytań na pewno będę miala jeszcze sporo. Liczę więc na Twoją wiedzę i wyrozumiałość.
Pozdrawiam

B&S



Duży Boban - 12-07-2007 08:59
Ja zrobiłem uziom fundamentowy (czyli zbrojenie fundamentów połączyłem bednarką na zewnątrz i potem do tego elektryk podpiął przewód ochronny) mimo, ze nie mam instalacji odgromowej.
Uziom jest potrzebny nie tylko do odgromu ale przede wszystkim do uziemienia instalacji elektrycznej - wszystkie żółto-zielone przewody są połączone z zbrojeniem fundamentu i co za tym idzie matką-ziemią.



Wujek dobra rada - 12-07-2007 09:01
a po co się łączy ze zbrojeniem fundamentu?



pablitoo - 12-07-2007 09:50

a po co się łączy ze zbrojeniem fundamentu? Można łączyć , ale nie trzeba :)

W przypadku rodzaju sieci elektrycznej TN-C ( czteroprzewodowej ze wspólnym przewodem PEN ) doprowadzonej do budynku należy w rozdzielnicy elektrycznej wykonać rozdział PEN na PE i N i żyłę PE uziemić - na przykład uziomem otokowym lub jak w kolegi przypadku zbrojeniem ławy fundamentowej .
W przypadku sieci TN-C-S nie trzeba tego robic wogóle .

Ale te dane będą dokładnie wyszczególnione w projekcie przyłącza elektrycznego do budynku .
Taki projekt inwestor musi wykonać i przedłożyć do ZE jako załącznik do podpisania umowy o dostarczanie energii elektrycznej .

Pozdrawiam



Wujek dobra rada - 12-07-2007 09:57
ale mnie ciekawi co tak ogólnie da połączenie ze zbrojeniem?



Duży Boban - 12-07-2007 10:59
Po to, żeby było dobre połączenie z ziemią. Robiąc uziom fundamentowy uzyskasz mniejszy opór niż wbijając szpilą parę metrów wgłąb ziemi..



Wujek dobra rada - 12-07-2007 11:03
no jak to tak? łączę odgromówkę, czy tam uziom ze zbrojeniem ław i to ma zapewnić lepsze uziemienie niż otok i szpilki?



pablitoo - 12-07-2007 11:24

Po to, żeby było dobre połączenie z ziemią. Robiąc uziom fundamentowy uzyskasz mniejszy opór niż wbijając szpilą parę metrów wgłąb ziemi.. Najmniejszą rezystancję obwodu uzyskasz stosując uziom otokowy .
Nigdy zbrojenia ław nie będą dobrze ze sobę się stykać tak jak jednorodna taśma bednarki dobrze połączona i zaizolowana w pętli.
Nie wiem natomiast jaką rezystancję obwodu posiadaja uziomy szpilkowe - nigdy z takimi nie miałem do czynienia ...

Pozdrawiam



Duży Boban - 12-07-2007 11:50
Możliwe że otokowy jest lepszy ale fundamentowy za to darmowy - wykorzystujesz po prostu istniejące zbrojenie ławy fundamentowej.



April 13 - 12-07-2007 12:45
Znalazłam w internecie coś takiego:
http://www.orw-els.com/sto.html
http://ise.pl/info/index.php?pid=255
http://galmar.pl/iframe.php?menu=7212
Miłej lektury :wink:

B&S



stuk - 12-07-2007 12:49

Możliwe że otokowy jest lepszy ale fundamentowy za to darmowy - wykorzystujesz po prostu istniejące zbrojenie ławy fundamentowej. Ale jaką to będzie mieć rezystancję? Zborojenie łączy się ze sobą na styk i drutem wiązałkowym, jakoś kiepsko to widzę. Chyba że by było spawane, ale wtedy już nie taki darmowy ten uziom...
Pamiętaj, że w przypadku uziomu ważne są parametry - jeśli nie będą spełnione (za duża rezystancja) to uziom nie jest nic warty, wręcz może być to niebezpieczne - i co z tego, że darmowy?



pablitoo - 12-07-2007 12:54

Znalazłam w internecie coś takiego:
http://www.orw-els.com/sto.html
http://ise.pl/info/index.php?pid=255
http://galmar.pl/iframe.php?menu=7212
Miłej lektury :wink:

B&S
Pierwszy link - to głowice do systemów aktywnych odgromów - czyli - akceleratorów impaktów piorunowych :lol: .
Są to alternatywne systemy odgromowe dla instalacji klasycznych - podstawowa zaleta - brak "odrutowania" dachu - występuje tam tylko jeden zwód od głowicy do uziomu i nic ponaddto . postawowe pytanie - jaką taki system ma skutecznośc i czy wogóle to działa :lol:
Po trzecie - jaka jest zasadność montażu instalacji która de facto .... ściąga pioruny z okolicy ... ??

Pozdrawiam



April 13 - 12-07-2007 13:01
Ratunku!!!
Wiem, że nic nie wiem i na dodatek coraz bardziej boję się burzy z piorunami :wink:

B&S



Wujek dobra rada - 12-07-2007 13:17

Możliwe że otokowy jest lepszy ale fundamentowy za to darmowy - wykorzystujesz po prostu istniejące zbrojenie ławy fundamentowej. Ale jaką to będzie mieć rezystancję? Zborojenie łączy się ze sobą na styk i drutem wiązałkowym, jakoś kiepsko to widzę. Chyba że by było spawane, ale wtedy już nie taki darmowy ten uziom...
Pamiętaj, że w przypadku uziomu ważne są parametry - jeśli nie będą spełnione (za duża rezystancja) to uziom nie jest nic warty, wręcz może być to niebezpieczne - i co z tego, że darmowy? no właśnie,
ale jaki ogólnie jest sens, że jest podłączone DO zbrojenia? potem zbrojenie "przekazuje" do betonu, ten do ziemi?

z tego co ja doświadczyłem, to owszem spawa się w wyznaczonych miejscach zbrojenie, "uciągla" się je ze zbrojeniem słupów, aż do konstrukcji dachów, tam łączy się z odgromówką, ale tylko w dużych żelbetowych obiektach, a i to kończy się jakimś otokiem lub szpilkami; samo połączenie ze zbrojeniem tylko w ławach niewiele, lub chyba nawet nic nie znaczy



Duży Boban - 12-07-2007 14:32

Ale jaką to będzie mieć rezystancję? Zborojenie łączy się ze sobą na styk i drutem wiązałkowym, jakoś kiepsko to widzę. Chyba że by było spawane, ale wtedy już nie taki darmowy ten uziom... Nie można bazować na drucie wiązałkowym jako łączniku elektrycznym pomiędzy prętami zbrojenia. Albo robisz zaciski śrubowe na prętach i kawałkiem przewodu czy stalowej linki łączysz z następnym prętem albo spawasz pręty zbrojeniowe.
Mój wykonawca miał spawarkę i po skręceniu wszystkich belek i ułożeniu ich w wykopie w 5 minut pospawali pręty na złączach i przyspawał bednarkę wypuszczoną do góry. Niektórzy wylewają fundamenty w folii i wtedy faktycznie kwestia uziomu fundamentowego jest przynajmniej jak dla mnie dyskusyjna :-?



Wujek dobra rada - 12-07-2007 14:51
czy beton jest dobrym przekaźnikiem?



Duży Boban - 12-07-2007 15:19
Podobnym do ziemi.

O uziomie fundamentowym można poczytać np tu:
http://groups.google.pl/groups?as_q=...7&as_maxy=2007



stuk - 12-07-2007 15:35

Mój wykonawca miał spawarkę i po skręceniu wszystkich belek i ułożeniu ich w wykopie w 5 minut pospawali pręty na złączach i przyspawał bednarkę wypuszczoną do góry. I jak wyszło w pomiarach - ile omów ma ten uziom?



Duży Boban - 12-07-2007 15:49
Nie mierzyłem jeszcze.
Dzisiaj jest elektryk na budowie to zapytam.



T-rex - 12-07-2007 16:34
ale jak bendarke polacze ze zbrojeniem law ... to ja potem zaleje betonem ? :roll:

i co w tedy ? przeciez beton nie przewodzi pradu ? bedzie bednarka w izolatorze ?



Wujek dobra rada - 12-07-2007 16:45
pobudka Kolego, przeczytaj dokładniej zanim coś takiego wysmażysz



T-rex - 12-07-2007 18:01
tzn co ? no tak z tego wynika ...



mpoplaw - 12-07-2007 19:45

z tego co ja doświadczyłem, to owszem spawa się w wyznaczonych miejscach zbrojenie, "uciągla" się je ze zbrojeniem słupów, aż do konstrukcji dachów, tam łączy się z odgromówką na pewno nie tam, bo jeśli strzeli w to piorun to wybierze sobie najłatwiejsza drogę wprost przez zbrojenie betonu, a skończy sie to prawdopodobnie odparowaniem wody z betonu i jego rozsadzeniem, jesli już łączyć PE z odgromówką to tylko poprzez uziom otokowy żeby odprowadzić przewodem PE prąd udarowy indukowany z wyładowania atmosferycznego



Wujek dobra rada - 12-07-2007 20:31
na pewno tak było, a dlaczego, to nie wiem, nie jestem pioruniarzem, ani uziemiarzem
(a było to robione pod uziemienie, jeżeli dobrze pamiętam)

ale tego linka to kjm :evil: można chyba skrócić coby strona się nie rozjeżdżała..



Duży Boban - 13-07-2007 08:27
Pomiar będzie w przyszłym tygodniu



stuk - 13-07-2007 10:28

Pomiar będzie w przyszłym tygodniu To jak będzie to podziel się z nami wynikiem, bom ciekaw jak wyjdzie. U mnie ławy dawno temu zalane i za uziom robić nie będą (będę robił otok), ale ciekawy to jestem jak się sprawdza uziom fundamentowy.



pablitoo - 17-07-2007 20:36
Koledzy - w kwestii informacji - pomiary rezystancji uziomu otokowego u mnie na działce : pięć wyprowadzeń z uziomu otokowego do zwodów pionowych , pomiary w złączach pomiarowych.
Pomiarów dokonano metodą pomiaru udarowego ( układ trójbiegunowy z użyciem sond pomiarowych ) i wyniosły one odpowiednio dla pięciu punktów pomiaru ( każde wyprowadzenie z otoku oddzielnie mierzone ) : 1,8 Ohm , 1,4 Ohm , 1,2 Ohm , 1,6 Ohm , 1,9 Ohm .

PS .
Dla informacji - wymagane wartości rezystancji uziomów w Ohm'ach dla poszczególnych rodzajów gruntów i rodzajów uziomów :

- uziomy poziome i mieszane oraz stopy i ławy fundamentowe - dla wszystkich pośrednich rodzajów gruntów - 20 Ohm ( wartość maksymalna dopuszczalna )
- uziomy otokowe - dla wszystkich pośrednich rodzajów gruntów - 30 Ohm ( wartość maksymalna dopuszczalna )

Wartości rezystancji uziomów podaję dla wszystkich pośrednich rodzajów gruntów gdyż takie rodzaje gleby występują najczęściej .

Pozdrawiam



stuk - 17-07-2007 23:00

1,8 Ohm , 1,4 Ohm , 1,2 Ohm , 1,6 Ohm , 1,9 Ohm . Pięknie, o to chodzi!
Z ciekawości - z czego masz otok, na jakiej głębokości i ile mniej więcej ma metrów?



pablitoo - 18-07-2007 08:19
Otok z bednarki , na głębokości od 1m do około 2 m , metrów około 60 .

Pozdrawiam



metis_ps - 18-07-2007 11:42
Witam!!!
W zasadzie jutro bede robil zbrojenie ław fundamentowych i jeden elektryk polecił mi na dnie wykopu ulożenie po obwodzie budynku bednarki i wyciągnięcie pary "wąsów"ponad poziom terenu. Czy ktoś takie rozwiązanie praktykował?Może nie jest ono najtańsze ale podobno skuteczne. Zastanawia mnie tylko jeszcze jedno bo ławy bede wylewał prosto do gruntu (bez szalunków) i na dnie zamierzam najpier ulożyć folie budowlaną, żeby nie uciekał do gruntu zaczyn cementowy. Logicznie myśląc to chyba najpier wykop potem bednarka a na końcu folia, zbrojenie i beton, czy tak?
Pozdrawiam.
Piotrek



mpoplaw - 18-07-2007 13:46
jako uziom otokowy zdecydowanie nie, jako uziemienie przewodu PE zdecydowanie tak



metis_ps - 18-07-2007 14:40

jako uziom otokowy zdecydowanie nie, jako uziemienie przewodu PE zdecydowanie tak A dlaczego takie rozwiązanie zdecydowanie odpada?



mpoplaw - 19-07-2007 07:14
bo jak strzeli piorun to odparuje fundament razem z instalacjami elektrycznymi w domku, piorun trzeba sprowadzić do ziemi jak najdalej od domku, dla uziomów otokowych przyjmuje się co najmniej 2 metry od obrysu domku, a im dalej tym lepiej



Zbigniew Rudnicki - 19-07-2007 11:23

Witam!!!
... jeden elektryk polecił mi na dnie wykopu ulożenie po obwodzie budynku bednarki i wyciągnięcie pary "wąsów"ponad poziom terenu.
... ławy bede wylewał prosto do gruntu (bez szalunków) i na dnie zamierzam najpier ulożyć folie budowlaną, żeby nie uciekał do gruntu zaczyn cementowy.
Elektryk dobrze radzi.
Ja bym dodał : w kilku miejscach wykonać dodatkowo połączenie zbrojenia z tą bednarką.
Folii nie dawać. Bo ile tego zaczynu ucieknie ?
Ławy wylewane do gruntu mają tego betonu dużo więcej niż wykonywane metodą klasyczną.
Ponadto warto od bednarki bezpośrednio wyprowadzić przewód (n.p. LY 10) uziemiający do głównej tablicy budynku (z zabezpieczeniami).



miol - 20-07-2007 13:40

bo jak strzeli piorun to odparuje fundament razem z instalacjami elektrycznymi w domku, piorun trzeba sprowadzić do ziemi jak najdalej od domku, dla uziomów otokowych przyjmuje się co najmniej 2 metry od obrysu domku, a im dalej tym lepiej Odparuje fundament? :o Ciekawi mnie skąd takie teorie? Z praktyki? Jak dotąd to jak najbardziej jest zalecany uziom fundamentowy jako uziemienie PE i również jako uziemienie odgromowe ponieważ nie powinno się oddzielać uziemienia ochronnego od odgromowego. Jeżeli się wykonuje uziom otokowy przy braku fundamentowego to jego odległość ma być ok. 1m a nie 2, i wcale nie zaleca sie zwiększania tej odległości, można stopniować uziom na zasadzie wykonywania kilku otoków na coraz większej głębokości wraz z oddalaniem się od budynku ale to raczej nie w przypadku domków.



mpoplaw - 21-07-2007 06:20
rozumiem że ty radzisz innym żeby piorunochron podłączyć bezpośrednio do zbrojenia ław fundamentowych ??



miol - 21-07-2007 06:40
Witam
Ja mówię o sztucznym uziomie fundamentowym czyli o bednarce włożonej do ławy fundamentowej, która pełni rolę zarówno uziemienia ochronnego jak i odgromowego



mpoplaw - 21-07-2007 16:22
jeżeli wiec w taką bednarkę uderzy piorun to rozgrzeje się ona do temperatury wrzenia wody i odparuje wilgoć zawartą w betonie a ta zamieni się parę i natychmiast zwiększy swoją objętość 600 razy, co skończy się rozsadzeniem fundamentu

tyle mojego w tym temacie resztę niech dopowiedzą inni fachowcy



Zbigniew Rudnicki - 21-07-2007 20:20
Zagrożenie o którym pisze mpolaw istnieje.
Jednakże statystycznie jest ono znikome i dla tego norma zaleca takie rozwiązanie.
Ekonomicznie jest to uzasadnione.
Jeżeli nawet gdzieś komuś pękł z tego powodu fundament, to nawet tego nie zauważył, a w każdym razie budynek stoi nadal.



pablitoo - 22-07-2007 15:09
Czytając powyższą dyskusje widzę iż są zażarci zwolennicy jednego jak i drugiego rozwiązania :) I to z reguły zwolennicy swoich rozwiązań :)

Koledzy - nie ma żadnej dyskusji - lepszym rozwiązaniem uziemienia czy to odgromowego , czy to elektrycznego ( uziemienie żyły PE w instalacjach typu TNC ) jest uziom otokowy z bednarki , umiejscowiony około 1m od ław fundamentowych na ich głębokości ( min 1 m ) .
Taki uziom gwarantuje najlepsze warunki odprowadzania ładunku od uderzenia pioruna , jak i uziemienie żyły PE ( niech chociaż będzie tu przykładem norma dopuszczająca większą max rezystancję dla otoku niż dla uziomu fundamentowego co tłumaczy lepsze właściwości odprowadzania ładunku przez pętlę z bednarki niż przez zbrojenie ławy fundamentowej ) .

Dodatkowo podczas odprowadzania ogromnych udarowych ładunków powstałych po uderzeniu pioruna nie ma żadnych niebezpieczeństw uszkodzenia czy zniszczenia ław i fundamentów nawet pomimo tego iż są one pod ziemią ...

Koledzy - nie przesadzajmy z ogromnymi kosztami wykonania otoku z bednarki - w stosunku do kosztów całego fundamentu to rzekłbym - pryszcz ! Jedyną niedogodnością może być fakt nie wykonania takiego otoku i potem jak się już obsypie fundamenty i zniweluje teren wokół domu ponowne układanie bednarki to duży problem .

Ale można wówczas wykonać uziom szpilkowy ...

Wg mnie wykonywanie uziomu fundamentowego - to niepotrzebna droga na "skróty" którą wykonawcy często wybieraja bo dla nich to jest łatwiej i szybciej ...

Pozdrawiam




Zbigniew74 - 22-07-2007 17:26

jeżeli wiec w taką bednarkę uderzy piorun to rozgrzeje się ona do temperatury wrzenia wody i odparuje wilgoć zawartą w betonie a ta zamieni się parę i natychmiast zwiększy swoją objętość 600 razy, co skończy się rozsadzeniem fundamentu

tyle mojego w tym temacie resztę niech dopowiedzą inni fachowcy
Ale co zwiększy swoją objętość 600razy? Para wodna? Skąd Ty takie dane wziąłeś?



miol - 23-07-2007 08:03

Czytając powyższą dyskusje widzę iż są zażarci zwolennicy jednego jak i drugiego rozwiązania :) I to z reguły zwolennicy swoich rozwiązań :)

Koledzy - nie ma żadnej dyskusji - lepszym rozwiązaniem uziemienia czy to odgromowego , czy to elektrycznego ( uziemienie żyły PE w instalacjach typu TNC ) jest uziom otokowy z bednarki , umiejscowiony około 1m od ław fundamentowych na ich głębokości ( min 1 m ) .
Taki uziom gwarantuje najlepsze warunki odprowadzania ładunku od uderzenia pioruna , jak i uziemienie żyły PE ( niech chociaż będzie tu przykładem norma dopuszczająca większą max rezystancję dla otoku niż dla uziomu fundamentowego co tłumaczy lepsze właściwości odprowadzania ładunku przez pętlę z bednarki niż przez zbrojenie ławy fundamentowej ) .

Dodatkowo podczas odprowadzania ogromnych udarowych ładunków powstałych po uderzeniu pioruna nie ma żadnych niebezpieczeństw uszkodzenia czy zniszczenia ław i fundamentów nawet pomimo tego iż są one pod ziemią ...

Koledzy - nie przesadzajmy z ogromnymi kosztami wykonania otoku z bednarki - w stosunku do kosztów całego fundamentu to rzekłbym - pryszcz ! Jedyną niedogodnością może być fakt nie wykonania takiego otoku i potem jak się już obsypie fundamenty i zniweluje teren wokół domu ponowne układanie bednarki to duży problem .

Ale można wówczas wykonać uziom szpilkowy ...

Wg mnie wykonywanie uziomu fundamentowego - to niepotrzebna droga na "skróty" którą wykonawcy często wybieraja bo dla nich to jest łatwiej i szybciej ...

Pozdrawiam
To może powiesz dlaczego jest zalecany uziom fundamentowy w nowo wnoszonych budynkach, nie jest to żaden wymysł wykonawców tylko zalecenia autorytetów w tej dziedzinie. Sam wykonałem sobie uziom fundamentowy dlatego że takie są najnowsze zalecenia i nie będe dyskutował na temat rozsadzania fundamentów bo też nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale nigdzie nie stwierdzono takiego zjawiska tylko podaje się możliwość powstania pęknięć w przypaku wielokrotnego uderzenia pioruna.Ponadto bednarka jest umieszczana blisko ściany ławy, więc nawet jakby doszło do pękniecia to w żaden sposób nie wpływa to na wytrzymałość fundamentu.Jedną z poważniejszych wad uziomów otokowych jest ich trwałość. O ile w obiektach przemysłowych jest wykonywana systematyczna kontrola (teoretycznie) to w przypadku domków nikt tym się specjalnie nie przejmuje i taki otok to może być dobry przez parę lat, a później?



krys1 - 23-07-2007 09:04
U mnie wykonano to tak:
http://images26.fotosik.pl/34/a073c83370767960.jpg

http://images30.fotosik.pl/34/fd68600162303a46.jpg

http://images25.fotosik.pl/34/9245fa31b4e33702.jpg



pablitoo - 23-07-2007 10:34

To może powiesz dlaczego jest zalecany uziom fundamentowy w nowo wnoszonych budynkach, nie jest to żaden wymysł wykonawców tylko zalecenia autorytetów w tej dziedzinie. (...) Nigdzie nie napisałem że uziom fundamentowy jest rozwiązanie złym , nigdzie nie napisałem że uziom fundamentowy jest rozwiązaniem niezgodnym z przepisami - wręcz przeciwnie - uziom fundamentowy jest rozwiązaniem alternatywnym .

Ja tylko uważam że uziom otokowy jest rozwiazaniem lepszym - i to pod względem parametrów rezystancji ( sam byłem świadkiem pomiarów uziomów fundamentowych w których rezystancja uziomu zawsze przekraczała 10 Ohm ) , jak i pod względem bezpieczeństwa konstrukcji fundamentu .
Bednarka rozłożona na poziomie ławy fundamentowej w odległosci 1 m od ławy nigdy nie zagrozi konstrukcji fundamentu w przypadku odprowadzenia ładunku udarowego od uderzenia pioruna - NIGDY - natomiast w przypadku uziomu fundamentowego ładunek jest odprowadzony przez beton ławy do ziemi - co sie wówczas dzieje z betonem - koledzy napisali - w mniejszym lub wiekszym stopniu - ale się dzieje . Po co mam podejmować takie ryzyko skoro nie muszę , i skoro uziom otokowy zapewnia mi lepsze parametry rezystancji i warunków odprowadzania ładunku ...

Nie wiem skąd wziąłeś te autorytety radzące stosowanie uziomów fundamentowych - w moim projekcie domu jak i w projekcie wielu moich znajomych którzy budują domy jest jasno i wyraźnie napisane iż w przypadku instalacji odgromowej zalecane jest wykonanie uziomu otokowego .

Każdy robi jak chce - stosuje rozwiazania bardziej wiarygodne według niego - po co tylkjo dyskredytować inne rozwiązania tylko dla tego że samemu wykonało się to inaczej ...

Wykonaj pomiary rezystancji ( metoda udarową ) swojego uziomu , podaj wyniki i wówczas podyskutujemy merytorycznie na ich temat ... - moje pomiary uziomu otokowego znajdziesz kilka postów powyżej ...

Pozdrawiam



Zbigniew Rudnicki - 23-07-2007 12:40

Koledzy - nie ma żadnej dyskusji - lepszym rozwiązaniem uziemienia czy to odgromowego , czy to elektrycznego ( uziemienie żyły PE w instalacjach typu TNC ) jest uziom otokowy z bednarki ...
Koledzy - nie przesadzajmy z ogromnymi kosztami wykonania otoku z bednarki - w stosunku do kosztów całego fundamentu to rzekłbym - pryszcz !
Wg mnie wykonywanie uziomu fundamentowego - to niepotrzebna droga na "skróty" którą wykonawcy często wybieraja bo dla nich to jest łatwiej i szybciej ...
Chodzi pablito o te buńczuczne sformułowania.
Oba systemy są stosowane, czasami nawet jednocześnie.



pablitoo - 23-07-2007 13:33
Proszę o wybaczenie - nic w tym buńczucznego nie miało być w zamiarze ...

Wyraziłem tylko moje zdanie - nic ponaddto - ale widać nie spodobało się ono coniektórym ... - i zaczynają oni widzieć buńczuczność w moich wypowiedziach ...

- jak dla mnie w takim razie EOT - nie chce bowiem nikogo urazić swoimi wypowiedziami i swoim zdaniem ....

PS. A tak się akurat składa że moje tezy nie są oparte tylko na domysłach ... - ale to jak widać wogóle się nie liczy ...

Pozdrawiam